Herkenbaar?Word ook jij chagrijnig van lange wandelingen of een dagje winkelen? Kun je moeilijk lang staan? Of zit jij beneden te wachten terwijl de rest van je familie een bergwandeling maakt? Heb je het gevoel dat er duizenden mieren door je benen lopen? En kun je ’s nachts niet slapen vanwege de kramp in je benen?

En hoe kan het, dat je, zelfs al vanaf jonge leeftijd, zo’n last kunt hebben van de je benen? Waarom doen ze pijn en voelen ze zo moe? Hoe kan het, dat je steeds vaker tijdens je sporten even een pauze moet nemen om dat vervelende gevoel uit je benen te krijgen? En wie heeft die ellendige rotan terrasstoelen uitgevonden die je benen af knellen terwijl je zit? Waardoor ontstaan elke keer weer die spontane blauwe plekken? Waarom heb je dat gevoel dat je je de dag door moet slepen en al moe bent voordat je bent opgestaan? Waarom mag je kind niet meer bij je op schoot springen of je man je niet meer onverwachts bij je benen pakken? Waarom ben je de hele dag bezig met dat lichaam? Je voelt het de hele dag en hebt overal pijn. En die onderrug, altijd gevoelig en nooit eens even ontspannen? En waarom hou je altijd zo veel vocht vast als je een lange vlucht of autorit hebt gemaakt? “Mijn sokken en schoenen staan gewoon in mijn voeten! Mijn man heeft dat niet, ik vind dat zo raar!”. En vind je het ook zo moeilijk om af te vallen? Of nog moeilijker om op gewicht te blijven?. Om moedeloos van te worden, of niet? Kijk en luister jij ook jaloers naar de succesverhalen van die mensen die het wel lukt? En waarom lukt dan dat afvallen maar niet? Welk dieet je ook volgt?

Heb je te horen gekregen dat je lipoedeem hebt? En zeggen artsen dat je daar maar mee moet leren leven? Heb je last van rusteloze benen en ligt dat volgens jou aan een slechte doorbloeding ook al zegt je huisarts van niet? Is je cholesterol te hoog, maar ben je het slikken van die cholesterolverlagers helemaal zat? Krijg je die laatste kilo’s na je zwangerschap er maar niet af en heb je het gevoel dat je lijf niet meer bij je past? Ben je je steunkousen zat en wil je niet langer met je klachten van het kastje naar de muur worden gestuurd? Heb je alles al geprobeerd, maar niets leek echt te helpen? Sleep je je door de dag en doen je benen voortdurend pijn? Chronische klachten die niet over willen gaan. Wat je ook doet. Sporten, diëten, steunkousen. Even vind je bevrijding, maar later zijn je klachten weer in volle glorie terug. Weet, je bent niet de enige. Bijna al mijn cliënten komen met dit soort verhalen.

Herken je je in het bovenstaande? Dan is er hoogstwaarschijnlijk iets mis met je bloedvaten. En een slechte bloedcirculatie staat aan de basis van veel chronische aandoeningen waar vooral vrouwen mee kampen en die door veel artsen en therapeuten niet wordt begrepen en niet wordt (h)erkend. Veel mensen, en dan vooral vrouwen, kampen met doorbloedingsproblemen en het lijkt er op dat de reguliere zorg het allemaal niet zo serieus neemt. Laat je niet gek maken of wegsturen door deze hulpverleners, want je gevoel klopt. Het stille verdriet dat achter deze, vaak, chronische klachten schuil gaat wordt door hen niet gezien en er wordt ook niet echt geluisterd naar de aard van de klachten. Vrouwen voelen zich daardoor een aansteller of denken dat ze te veel klagen. Bij chronische vermoeidheid of fibromyalgie wordt zelfs gesuggereerd dat het wel ‘tussen de oren’ zal zitten. Die vrouwen maken zich gewoon veel te druk en nemen zichzelf te serieus. Bij het zien van dikke benen wordt gezegd dat iemand eerst maar op dieet moet gaan, steunkousen aan moet trekken en meer moet gaan bewegen.

En dat is nou net het probleem. Misschien herken je het wel bij je zelf. Dat diëten en bewegen gaat niet meer. Hoe hard je ook je best wilt doen, het gaat gewoon niet! Hondsmoe, gefrustreerd en met een schuldgevoel van hier naar Tokio loop je uit de sportschool. Je voelt je lui en onbegrepen en begint inmiddels misschien zelf ook wel een beetje te geloven dat het misschien toch wel ‘tussen de oren zit’. Nou sorry. Ik heb heel wat vrouwen behandeld en de fysieke problemen die ik behandel zitten niet echt tussen de oren, maar wel terdege in het lichaam! Misschien moeten die betreffende hulpverleners hun anatomielessen er nog eens op na slaan! Het meest verbazingwekkend is dat er dan ook nog artsen willen beweren dat dit soort klachten en aandoeningen niet behandeld kunnen worden. Dat je zelf maar moet leren de ziekte te beheersen en het slechte evenwicht in je lichaam maar voor lief moet nemen. Ik geloof daar niet in. Ik vind dat je het niet af kunt doen met: “Je moet er maar mee leren leven!”. Het is zoals mijn Vietnamese lerares destijds zei in haar ferme Engels: “The system is broken, you have to fix it!”. Het gaat er niet om dat je maatje 36 hebt, maar gewoon over het hebben van een normaal en gezond lichaam.


“To awaken the body to be normal and natural”

Een goede bloedcirculatie is de basis voor een gezond lichaam. De diepe manuele schraap- en aanhaaktechnieken, die ik als Manueel Vasculair Quadrivas Specialist toepas, zorgen voor een volledig herstel van je bloedvaten. Daardoor wordt de microcirculatie geactiveerd en raken al je weefsels beter doorbloed. Dit heeft een genezend en afslankend effect en remt de vorming van nieuwe vet- en vochtafzetting. Spieren, gewrichten en banden worden soepeler, afvalstoffen en overtollig vet worden door het lichaam opgeruimd. Het lichaam komt in goede conditie en krijgt zijn oorspronkelijke vormen terug.

De intense, diepe massagemethode die ik heb ontwikkeld bestaat uit speciale massagegrepen die het lichaam zowel in actie als in ontspanning brengt. De therapie richt zich vooral op het vasculaire systeem, dus op de bloedvaten. Het is een zeer unieke vorm van behandelen en, dat durf ik echt wel te zeggen (want veel van mijn cliënten zeggen het ook), één van de meest complete massagetechnieken die er is. De technieken zijn breed inzetbaar bij allerhande klachten en aandoeningen die veroorzaakt worden door verstoringen in het vetweefsel en de doorbloeding.


BehandelingenAlgemene indicaties zijn onder andere oedemen, vasculaire (zowel arteriële als veneuze) insufficiëntie, slecht genezende wonden, optimaliseren van de doorbloeding voor- en na operaties (orthopedisch, cosmetisch) en wordt mijn techniek kan ook worden ingezet voor systemische aandoeningen, RLS (rusteloze benen) en spier- en gewrichtsklachten. In het bijzonder komen veel vrouwen met lipoedeem en lymfoedeem naar mijn praktijk.

Er wordt voor iedere cliënt een persoonlijk behandelplan opgesteld, waarbij naast het geven van de behandelingen ook zeer kritisch wordt gekeken naar het eet- en leefpatroon van een cliënt, en advies wordt gegeven om dit eventueel te verbeteren. Iedere behandeling duurt 90 tot 120 minuten en het gehele lichaam wordt gemasseerd.

De behandelingen kunnen in het begin best wel pijnlijk zijn. Bij iemand die een gezond lijf heeft zijn de Quadrivas technieken intensief en nagenoeg pijnloos. Pijn bij de behandeling geeft aan wat er allemaal mis is in het onderliggende weefsel. Omdat de methode handmatig (manueel) wordt uitgevoerd (er komen geen apparaten aan te pas) is het een zeer lichaamsvriendelijke therapie. Er wordt tijdens de behandeling altijd in evenwicht met het energie- en pijnniveau van de cliënt gemasseerd. De pijn neemt af naarmate het weefsel opknapt en de cliënt ervaart de massagetherapie aan het einde van een kuur als een intensieve, zeer ontspannende massage. Zelfs al na de eerste behandelingen ervaren bijna alle cliënten meteen verlichting en ruimte in hun lichaam en vooral in hun benen.

Mijn ervaring met cliënten is dat ze door de mijn behandelingen weer contact krijgen met hun lichaamsdelen die al zo lang niet meer mee deden. Geestelijk kunnen ze de problematiek beter aan omdat er eindelijk iets aan wordt gedaan en dat draagt natuurlijk erg bij aan het herstel. Ik zie bijna altijd dat iemand tijdens de kuur weer zin krijgt om dingen aan te pakken, om bijvoorbeeld weer te gaan sporten, om te gaan bewegen, om van baan te veranderen of nieuwe kleren te kopen. Los van het lichamelijk aspect helpt het mensen ook hun zelfvertrouwen weer terug te krijgen en begint iemand weer van haar lichaam te houden.

Afhankelijk van de ernst van de klachten is het nodig om tenminste 10 behandelingen te ondergaan met een uitloop naar 40 tot 60 behandelingen. En dan het liefst 2 of 3 keer per week. Dat lijkt veel, maar als je het tegen het licht houdt dat je vaak al jaren met een problematiek rondloopt, het al bijzonder is dat je binnen 3 tot 6 maanden al veel van de klachten die horen bij je aandoening kwijt bent. Bij ziektes als lipoedeem verloopt het hertsel wat langer, maar na een of twee jaar heeft iemand haar oorspronkelijke vormen terug en is het lichaam weer in staat normaal te functioneren.