Lymfoedeem

Wanneer je lichaam te veel vocht vasthoudt.

Het ontstaan van lymfoedeem


Wanneer het lymfestelsel zijn taak niet naar behoren kan vervullen, bijvoorbeeld wanneer de hoeveelheid af te voeren vloeistof te groot is of wanneer de lymfevaten of lymfeklieren afgesloten raken door een tumor of ontstoken zijn, spreek je van lymfoedeem. Bij lymfoedeem gaat het vaak om een ernstige, medische aandoening. Zwelling, vermoeidheid, een zwaar gevoel, pijn, huidafwijkingen, infecties en beperkingen in de beweging door stijve gewrichten zijn veel gehoorde klachten bij lymfoedeem.

Lymfoedeem kan ontstaan na een operatie, bijvoorbeeld na het plaatsen van heup- of kniegewricht of bij plastische chirurgie, zoals bijvoorbeeld bij liposuctie. Of na een ongeluk of val. Ook bij het dragen van een prothese, een infectie, bij chronische veneuze insufficiëntie, spataderen en/of sclerotische vaten of medicatie gebruik kan lymfoedeem ontstaan. Omdat deze vorm van lymfoedeem ontstaat als gevolg van een beschadiging van het weefsel wordt dit secundaire lymfoedeem genoemd. Secundaire lymfoedeem komt ook relatief vaak voor na een behandeling van kanker. Vooral wanneer uit noodzaak een lymfeklierverwijdering in de hals, oksel, buik, bekken of lies nodig is. De lymfeklieren worden verwijderd om te voorkomen dat uitzaaiingen zich er nestelen en zo bepaalde kankersoorten nog meer verspreiden. Vrouwen die borstkanker hebben gehad, krijgen vaak te maken met een lymfoedeem-arm na een zogenaamd ‘okseltoilet’. Maar ook bij de bestraling van een tumor kan het lymfesysteem beschadigd raken en verbindweefselen en verharden, waardoor de lymfestroom wordt verstoord. Als een tumor ingroeit in het lymfeweefsel of als een groeiende tumor op het lymfesysteem gaat drukken, kan ook secundaire lymfoedeem ontstaan. Lymfeklieren zijn vaak de eerste plekken waar uitzaaiingen van kanker uit een ander orgaan terecht komen. Er bestaat ook kanker die werkelijk in de lymfeklieren zelf ontstaat, zoals het Hodgkin-lymfoom en het Non-Hodgkin-lymfoom.

Als er vanaf de geboorte minder lymfebanen aanwezig zijn doordat het lymfevaatstelsel niet goed is aangemaakt spreek je van primair lymfoedeem. Soms wordt deze aangeboren vorm van lymfoedeem pas zichtbaar wanneer iemand een ontsteking heeft. In de loop van het leven van iemand kunnen daardoor zwellingen ontstaan. Lymfoedeem ontstaat in een milde vorm vaak tussen 18-35 jaar, uitgebreidere vormen zijn soms al van kinds af aan aanwezig. De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, hoewel er aanleg in een familie kan bestaan. In de eerste jaren worden de zwellingen vaak niet als zodanig herkend omdat deze dan nog wisselend aanwezig zijn. Toch is hier dan al wel sprake van beginnend lymfoedeem waarbij een behandeling wenselijk is. Pas later zal de zwelling permanent aanwezig blijven.


Verschillende vormen.

Pitting en non-pitting


Er wordt onderscheid gemaakt tussen pitting oedeem en non-pitting oedeem. Pitting oedeem is oedeem waarbij als je de huid indrukt, bijvoorbeeld met je duim, je afdruk achterlaat en deze afdruk pas na een aantal seconden verdwijnt. Pitting oedeem duidt vaak op een vochtprobleem. Bij non-pitting oedeem kun je de huid amper indrukken. Dit duidt vaak op een oedeem met naast vocht, ook een behoorlijke eiwitafzetting. De huid is dan zo opgezwollen en dik, dat het bijna onmogelijk is om de huid in te drukken.


In veel gevallen is er iets aan te doen!

Quadrivas en (lymfe)oedeem


Omdat vooral secundaire lymfoedeem vaak toe te schrijven is aan een duidelijke oorzaak, kunnen wij met de Quadrivas Therapy behandelingen veel bereiken. Omdat het lymfestelsel geactiveerd wordt door de stuwing in de bloedvaten, zien wij vaak dat als de bloedvaten weer in staat zijn hun werk te doen, secundair lymfoedeem vrij snel verdwijnen. Dit geldt vooral bij secunaire lymfoedeem wat is ontstaan na trauma’s of orthopedische operaties. Maar ook bij veneuze insufficiëntie, zoals door spataderen, kunnen we doordat de conditie van de aderen sterk verbetert er voor zorgen dat secundaire lymfoedeem afneemt en snel verdwijnt.

Secundair lymfoedeem dat ontstaat na bijvoorbeeld een okseltoilet, waarbij de lymfeklieren uit de oksel zijn verwijderd, is vaak wat moeilijker te behandelen. Je lichaam is verdeeld in een soort watergebieden. Het is binnen het lymfesysteem niet mogelijk om een ander gedeelte het werk over te laten nemen, dus secundair lymfoedeem zal altijd op de loer liggen. Toch bereiken we bij deze vorm van secundaire lymfoedeem zeer goede resultaten en is de beweeglijkheid van de aangetaste arm vaak na behandelingen stukken beter. Bij deze vorm van secundaire lymfoedeem zijn onderhoudsbehandelingen noodzakelijk om de doorstroming goed op gang te houden.

Bij primaire lymfoedeem biedt de Quadrivas Therapy veel verlichting, maar we kunnen het probleem niet oplossen. Dat is eigenlijk heel logisch omdat er een stukje lymfestelsel ontbreekt en dat kunnen we niet terug masseren. Wel kunnen we er met de Quadrivas Therapy voor zorgen dat de doorstroming in de aangetaste gebieden optimaal blijft en dat pitting-oedeem zich niet ontwikkelt tot non-pitting oedeem.

Aarzel niet langer...

Ervaar de Quadrivas Therapy zelf en maak een afspraak!