Vet…

Hoe dan? …
28 maart 2020
Ongezouten meningen…
11 juni 2020
 

Overgewicht en Corona


Als ontwikkelaar van de Quadrivas Therapy weet ik inmiddels al jaren dat zelfs bij het hebben van maar een klein beetje overgewicht het vetweefsel een eigen leven gaat leiden en daarbij allerhande klachten gaat veroorzaken. Bij een geringe toename van je gewicht kan de conditie van je bloedvaatwanden namelijk al verslechteren. Dat het ook gevoelig is voor virussen, waaronder het Corona Virus, is nieuw, maar verbaast me niet.

"Niet 80, maar 90 procent van de coronapatiënten op de intensive care heeft overgewicht. Dat ziet ic arts Peter van der Voort, hoofd intensive care van het UMCG in Groningen. Hij pleit voor meer onderzoek. "Dit kan geen toeval meer zijn.” Dat zei Van der Voort gisteren tijdens de uitzending van Jinek. Eind vorige week zag hij dat zeker 80 procent van de coronapatiënten op zijn ic overgewicht hadden, inmiddels is dat percentage opgelopen tot 90 procent. Volgens hem is er een groot verschil in hoe het coronavirus zich ontwikkelt bij mensen met en zonder overgewicht."

Een klein stukje uit mijn boek, waarin ik probeer uit te leggen wat lichaamsvet doet wanneer het uit balans is:

Vet in de ‘overdrive’…

Bij een ontregelde aanmaak en toename van wit vetweefsel begint het vetweefsel als orgaan een eigen, verstoord leven te leiden. Vetweefsel geeft duidelijke signalen af of het leeg, vol of overvol is. Het lichaam snapt dat een toename van te veel vetweefsel niet klopt en probeert het overtollige vetweefsel versneld te verbranden. Door deze versnelde verbranding komen er schadelijke stoffen vrij die de vetcellen en de tussenliggende bloed- en lymfevaatjes aantasten.

Doordat de kleine vaatjes daardoor het bloed niet meer goed kunnen aanvoeren en afvoeren krijgen vetcellen gebrek aan zuurstof en voeding, sterven af of raken beschadigd. Het gevolg hiervan is dat er nieuwe vetcellen worden opgebouwd vanuit de tussengelegen stamcellen. Het lichaam stelt zijn voorraad veilig! Beschadigde en dode vetcellen moeten worden opgeruimd en het lichaam stuurt meer schoonmakers (de witte bloedcellen). Zo raakt het vetweefsel langzamerhand chronisch ontstoken. Zo’n ‘laaggradige’ ontstekingsreactie geeft zwelling en resulteert tenslotte in aangroei van bindweefsel. Hierdoor ontstaat er een vermindering van de bewegingsruimte tussen de verschillende weefsellagen en wordt de doorstroming in bloed- en lymfevaten belemmerd. De bloedvatwanden verdikken en er ontstaat een toename van sensorische zenuwvezels in de vaatwanden die (chronische) pijn gaan veroorzaken.


Ik kan me dan ook voorstellen dat ziekmakende virussen eerder vat hebben op dit ongezonde weefsel.


Verdrietig


Ik heb de afgelopen dagen geprobeerd om aandacht te krijgen voor ons als paramedici om in aanmerking te komen voor de Tegemoetkoming schade COVID-19 (corona noodfonds). Wij komen namelijk als Quadrivas Therapeuten, niet in aanmerking voor de tegemoetkoming. Heb al allerhande berichten verstuurd naar verschillende instanties, naar de regering en naar de kranten. Gelukkig gaan er ook al veel petities rond. Maar we kunnen tot niemand doordringen. Ik sprong echt bijna uit mijn vel toen ik Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, hoorde zeggen: ”De ondernemers met de 'verkeerde' SBI codes moeten gewoon naar de bank, want 'we kunnen niet iedereen redden' Werkelijk, hoorde ik dat echt goed? Meent ze dat? Hoe dan? Het maakt me erg verdrietig. Ik snap werkelijk niet wat de beweegreden is. Alle bedrijven die er zijn om drank en eten te verkopen krijgen wel een tegemoetkoming. Ik heb al jaren een gezond bedrijf, heb nooit een cent geleend en maak me hard voor de gezondheid van mijn cliënten. De Quadrivas Therapie is zelfs een sleutel tot een oplossing voor ziek vetweefsel en overgewicht.

Er rest mij, als wij niet in aanmerking komen voor de tegemoetkoming, maar één ding. En dat is mijn praktijk weer openen en gewoon weer op mijn eigen’wijze’ aan het werk te gaan om mijn wel gezonde bedrijf op de been te houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *