Lipoedeem

Er is echt iets aan te doen!


De vrouwen die bij ons komen nadat de diagnose lipoedeem is gesteld zijn vaak ten einde raad. Ze hebben in hun leven werkelijk al van alles geprobeerd. Ze sporten zich suf, kennen alle diëten van binnen en buiten en zijn door diverse artsen en therapeuten vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Het enige advies dat ze krijgen is dat ze er maar me moeten leren leven en ze krijgen steunkousen aangemeten. Sommige van hen hebben zelfs liposuctie gehad, maar zijn nog steeds niet van hun klachten af.

Ondertussen beïnvloedt het hebben van lipoedeem hun hele leven. Een dagje met hun gezin naar het zwembad of het strand gaan wordt een hele opgave. Het dragen van jurkjes en korte broeken in de zomer zit er al helemaal niet in. Maar vooral de pijnlijke en vermoeide benen van deze vrouwen staan het leiden van een normaal leven in de weg. Van het niet kunnen spelen met je kind tot niet eens lopend boodschappen kunnen doen. En dat allemaal door die zware benen die aan je hangen als een blok beton.Je weet niet wat de behandelingen voor mij hebben betekend. Het feit dat je lijf -na jaren stagnatie- zoveel beter en mooier kan worden doet echt wonderen voor je zelfbeeld!

Het is alsof er champagne door mijn aderen stroomt.

Sandra

De behandelingen hebben mij zo veel goed gedaan, ik merk dat – na drie jaar – nog steeds! 

Ik kom er nu pas achter dat ik mijn eigen lichaam eigenlijk al had afgeschreven en dat is sinds jouw behandelingen totaal veranderd!

Hilde

Mijn hele leven had ik last van te dikke benen, die niet pasten bij mijn bovenlijf. Na de diagnose lipoedeem onderging ik een kuur van 30 behandelingen en mijn benen zijn weer normaal.

Ik heb voor het eerst van mijn leven knieën!

LidyQuadrivas en lipoedeem

In het bijzonder komen veel vrouwen met lipoedeem naar onze praktijken. Inmiddels hebben we zoveel ervaring met deze aandoening opgedaan, dat we durven zeggen dat het de enige niet-invasieve geneeswijze is voor lipoedeem, ook op de lange termijn. Stadium 1 en 2 zijn volledig omkeerbaar, bij stadium 3 wordt een herstelpercentage van 50 tot 80 bereikt. De aandoening is daardoor te genezen en niet langer chronisch. Met de Quadrivas Therapy verdwijnen de klachten en komt de lipoedeem niet terug.

Onze theorie erachter is dat er tijdens de puberteit onder invloed van hormonen een ‘groeistoornis’ optreedt in het vetweefsel op de benen. Dit in combinatie met vasculaire, vooral veneuze, insufficiëntie, die al veel vrouwen treft op jonge leeftijd, maakt dat het een progressieve aandoening is die zorgt voor een stagnatie in het aangetaste gebied. Door het aangetaste gebied te stimuleren met Quadrivas Therapy en er vooral voor te zorgen dat de aders weer in topconditie komen, verdwijnt lipoedeem.Kans op genezing

%

Stadium 1 & 2

%

Stadium 3

 • 11% van alle vrouwen heeft in meer of mindere mate last van lipoedeem. Deze cijfers zijn niet betrouwbaar omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar lipoedeem. De cijfers liggen waarschijnlijk hoger. In Nederland komt dat neer op 735.000 vrouwen.
 • Uit een wetenschappelijk onderzoek bleek dat slechts 46,2% van de vasculaire chirurgen lipoedeem herkende.


Kenmerken lipoedeem

Bij lipoedeem is er niet alleen een stoornis in de aanmaak van vetweefsel, zoals meestal wordt gedacht. Vooral vasculaire insufficiëntie (slechte conditie van de bloedvaten) zorgt voor een verstoring van de stofwisseling in het getroffen gebied. Daardoor is ook de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet en vocht.  Dit heeft vaak de vorm van een rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Overgewicht versnelt dit proces en vergroot de gezondheidsrisico’s. De klachten van lipoedeem zijn geheel anders dan bij lymfoedeem; de benen zijn pijnlijk, er is vaak spierzwakte en moeheid, vaak blauwe plekken en de voeten zijn slank. Lipoedeem treedt bijna uitsluitend bij vrouwen op en begint meestal tijdens of net na de puberteit. Het is belangrijk dat lipoedeem in een vroeg stadium wordt ontdekt. Dat biedt de beste mogelijkheden om verergering of complicaties tegen te gaan. Hoe eerder iemand weet dat het lipoedeem is, hoe groter de kans op totaal herstel.

 

 • dikke, zware en pijnlijke benen
 • grauwe ‘bloemkool’ huid
 • snel blauwe plekken
 • slecht lopen
 • pijnlijke knieën
 • kledingmaatverschil
 • dikke bovenarmen
 • overgewicht
 • lymfe-oedeem
 • sporten en diëten helpen niet

Behandelplan lipoedeem

Afhankelijk van de ernst van de klachten is het voor iemand met lipoedeem nodig om tenminste 24 behandelingen te ondergaan met een uitloop naar 40 behandelingen. En dan het liefst 2 of 3 keer per week. Dat lijkt veel, maar als je het tegen het licht houdt dat iemand vaak al jaren met deze problematiek rondloopt, is het al heel bijzonder dat je binnen 6 maanden al veel van de klachten die horen bij lipoedeem kwijt bent.

Na een jaar heeft iemand haar oorspronkelijke vormen terug en is helemaal genezen. Er wordt voor iedere cliënt een persoonlijk behandelplan opgesteld, waarbij naast het geven van de behandelingen ook zeer kritisch wordt gekeken naar het eet- en leefpatroon van een cliënt, en advies wordt gegeven om dit eventueel te verbeteren. Iedere behandeling duurt 90 tot 120 minuten en het gehele lichaam wordt gemasseerd.Onze kritische kijk op andere behandelingen bij lipoedeem…

Liposuctie

Liposuctie is niet de oplossing voor lipoedeem. Omdat lipoedeem naar onze mening niet alleen een vetaandoening betreft. Dit in tegenstelling tot wat wordt aangenomen in de richtlijnen van lipoedeem. Er wordt ons inziens onvoldoende aandacht besteed aan de vasculaire insufficiëntie, die vaak de onderliggende oorzaak is van lipoedeem. In de 12 jaar als therapeut heeft Alyna diverse cliënten behandeld die een liposuctie waren ondergaan. Zij bleven ondanks de ingreep rondlopen met pijnklachten. Ook kwam de vetafzetting na verloop van tijd dubbel en dwars terug. Simpelweg doordat de bloedvaten in de benen nog steeds in slechte conditie waren. Met de Quadrivas Therapy verdwenen de klachten wel en kwam de vetafzetting niet terug.

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een behandeling om de afvoer van overtollig lymfevocht te bewerkstelligen als het lichaam daartoe zelf niet in staat is. Deze behandeling is niet intensief genoeg om lipoedeem te laten genezen. Het is wel een prima methode ter ondersteuning als er naast de lipoedeem ook lymfe-oedeem is ontstaan.

Steunkousen

Steunkousen worden gedragen wanneer je vocht vast houdt in je benen. Dit om de kuitpompfunctie van het been te ondersteunen. Bij lymfe-oedeem geeft dit inderdaad verlichting. Bij lipoedeem doet het niets. Het is zelfs naar onze mening een extra belemmering voor de stagnatie die al bestaat. Wij geven bij lipoedeem dan ook meteen bij de eerste behandeling het advies om de kousen niet meer te dragen. Al onze cliënten ervaren dit als een enorme bevrijding.

Endermologie

Endermologie is een therapie die uitgevoerd wordt met een LPG apparaat. Door het apparaat wordt de huid gladder en steviger en onregelmatigheden worden minder zichtbaar. Endermologie betekent letterlijk ‘door de huid’. Het is een vrijwel pijnloze behandelmethode van huid, onderhuid en onderhuids bindweefsel. Bij lipoedeem is het het alleen masseren van de huid en het onderhuids bindweefsel door middel van endermologie niet genoeg omdat deze methode niet diep genoeg gaat. Na genezing door Quadrivas Therapy is endermologie wel een prima middel voor het onderhouden van de huid.